19 jan

Beleidsplan zonder kristallen bol

Op donderdag 19 maart 2020 organiseert het Health Innovation Park samen met Elicit een inspirerende ‘fast track’ bijeenkomst voor beleidsmakers in de zorg.

Lees verder
15 apr

Veel ziekenhuiszorg heeft geen enkel nut

Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Van 5 à 10 procent van de geleverde zorg is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze niets toevoegt. Dat zegt Sjoerd Repping in een interview met de Volkskrant.

Lees verder
27 feb

Waarom volgens de industrie uw medicijnen zo duur zijn

In de VS moesten zeven ceo's van farmaceutische bedrijven zich dinsdag verantwoorden voor de prijs van hun medicijnen. Wereldwijd is er onvrede over. Welke argumenten gebruikt de industrie voor de hoge prijzen, en wat deugt daarvan?

Lees verder
12 feb

Medisch-specialistische bedrijven falen als onderneming

Medisch-specialistische bedrijven (Msb's) schieten tekort in hun ondernemerschap, concludeert BDO Accountants & Adviseurs dinsdag. Zo deponeert de helft van de bedrijven geen jaarrekening. Een deel van de bedrijven loopt fiscaal gezien zelfs het risico om de status van ondernemer te verliezen.

Lees verder
8 feb

Drie flesjes Vimpat kunnen zijn leven redden. Maar ze zijn op!

Wat als de apotheek het medicijn dat het leven van je zoon moet redden, niet meer kan leveren? Het is elke keer weer zenuwslopend voor moeder Elise van den Dikkenberg. Maar ook de apotheker en de groothandel zitten met de handen in het haar. Hoe kan dit?

Lees verder
5 feb

Medicijnfabrikanten hebben te veel macht, Europees inkopen is de oplossing

Wel een doktersrecept, maar geen medicijn? Het komt steeds vaker voor dat zieken op deze wijze in de kou blijven staan.

Lees verder
5 feb

Farmaceuten kunnen moeilijk anders dan het vragen van hoge prijzen

Het verwijt dat farmaceuten teveel geld vragen voor een medicijn is nogal hypocriet, meent Martijn van Winkelhof, fiscaal econoom en bedrijfskundige in het publieke domein. Bedrijven kunnen moeilijk anders, gezien het systeem van marktwerking, aandeelhouders en kapers op de kust.

Lees verder
18 jan

Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon nodig om wereld te redden

We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten.

Lees verder
9 jan

Novartis verhoogd prijs geneesmiddel tegen kanker zesvoudig!

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld zeldzaam geneesmiddel tegen kanker zes keer duurder gemaakt. Het gaat om lutetium-octreotaat, dat in de jaren tachtig en negentig is uitgevonden door het Erasmus MC.

Lees verder
17 dec

Arts behandelt patiënt met korte levensverwachting vaak te lang door

Patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak overbodige en schadelijke medische interventies.

Lees verder